Connect with us

Sport

”Ultima zi din istoria Stadionului Farul din Constanța”

Published

on

Un text de Profesor Andrei SZEMERJAI

10 iulie 2023  – Rețineți această dată!

Este data în care constănțenii au ”sărbătorit” demolarea singurului stadion din Constanța.

Da!, Constanța merită un stadion modern, o arenă ”de nota 10”!.

Da!, Hagi merită un stadion pe măsura numelui, performanțelor și eforturilor financiare și nu numai, refuzat de Constanța aleșilor din trecut.

Dar de ce să faci un eveniment dintr-o acțiune de demolare, cu invitați de marcă, când ai atâtea lucrări începute și neterminate (vezi Cazinoul, Sala Polivalentă – cu termen de finalizare 2021) și multe alte baze sportive lăsate în paragină și nefuncționale.

Da!, Constanța trebuie să intre în Europa cu sportul, dar mai întâi trebuie să aducem Europa la Constanța. Pentru asta ar fi necesar un stadion multifuncțional (fotbal+atletism), o sală polivalentă, o arenă de tenis meritată și nefăcută după atâtea performanțe ale lui Horia Tecău și Simona Halep și un bazin de înot care poate ar mai produce un Răzvan Florea, așa cum a produs ”ligheanul” de la Palatul Copiilor.

Despre gimnastică – numai de bine!, după atâtea titluri olimpice, mondiale și europene micile fetițe se antrenează tot în sala construită de Matei Stănei, în 1970.

Concluzionând: Constanța NU a făcut nimic pentru performanțele olimpice, mondiale și europene ale unor glorii precum: Simona Amânar, Cătălina Ponor, Daniela Sofronie, Răzvan Florea, Horia Tecău, Simona Halep șii mulți-mulți alții.

De ce stadion fără pistă de atletism ???????

Toate marile metropole și orașe ale Europei au stadioane construite de municipalitate cu pistă de atletism, iar cele fără pistă sunt ale cluburilor de fotbal – bineînțeles private.

În schimb, în România, pe bani publici se construiesc stadioane fără pistă (vezi București – cu Arena Națională, Rapid, Ghencea și mai nou Dinamo, Pitești, Hunedoara și altele) cu toate că un englez, mai deștept decât noi a spus cândva ”sunt prea sărac să îmi cumpăr lucruri ieftine”.

Tocmai din această cauză Bucureștiul este singura capitală din Uniunea Europeană care nu are o pistă de atletism omologabilă internațional, fiind în imposibilitatea de a găzdui o competiție de nivel internațional.

”Festivitatea” la care invitații au fost aleși ”pe sprâceană”- și aici mă refer la faptul că cele 4 structuri sportive, cu secții de atletism de zeci de ani NU au fost ”invitate”,  la fel ca și președintele Asociației Județene de Atletism – s-a bucurat de audiența unora cu mai multe sau mai puține merite în ceea ce privește sportul constănțean, dar care au dat bine la poza de protocol și care în mod direct au asistat la înmormântarea atletismului constănțean.

10 iulie 2023 este data la care ” s-au citit stâlpii” pentru atletismul constănțean, pentru că, începând cu această dată, sportivii secțiilor de atletism devin ”copiii străzii”. După întoarcerea de la Campionatele Naționale de Seniori și Tineret (unde s-au obținut 6 medalii de aur, 5 medalii de argint și 4 medalii de bronz) și de la Campionatele Europene de Tineret din Finlanda, ei nu vor mai avea ceea ce se numește ”ACASĂ”.

Unde se vor pregăti sportivii din grupele de avansați și de performanță?

Unde își vor aduce părinții copii din grupele de învepători?

Oare și-a pus cineva aceste întrebări înainte de a începe demolarea?

Unde se va desfășura activitatea didactică a elevilor din LPS sau CSȘ 1?

Unde se va desfășura activitatea didactică a studenților de la FEFS Constanța?

Începând cu 10 iulie 2023, copiii Constanței vor avea o alternativă mai puțin la stat și fumat în scara blocului, la pierdut timpul în sălile de jocuri mecanice sau de pariuri, la a chiuli și a bate bulevardele Constanței și, Doamne-ferește!, a fi victimile dealer-ilor de droguri și substanțe etnobotanice.

Cel care a scris aceste rânduri a intrat pentru prima dată în stadionul care va dispărea începând cu 2023, în anul 1968 și a petrecut cei mai frumoși ani de elev-sportiv, student-sportiv și apoi profesor de atletism alături de oameni minunați, precum Ion Veliciu, Constantin Craiu, Titi Mihail și mulți alții, fiind martorul celor mai frumoase momente ale atletismului constănțean.

Istoria Stadionului Farul / Gheorghe Hagi / 1 Mai nu și-a trăit ultima zi…pentru că ea va rămâne înscrisă în Cartea de Aur a atletismului românesc, chiar dacă unii nu o cunosc.

Sursă foto: Primăria Constanța / Facebook

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local