Connect with us

Fără categorie

Tribunalul Constanța anulează motivarea deciziei Comisiei de Monitorizare și Competență Profesională pentru cazurile de malpraxis

Published

on

Un articol de Carmen Drăghici

Prin  Decizia nr. 52/ 2020, pronunțată de Secția I, civilă, a Tribunalului Constanța se reține incidența în cauză a disp. art. 34 din Ordinul nr. 1343 din 6 noiembrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a comisiei de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis, potrivit cărora comisia stabilește, prin decizie, dacă în cauză a fost sau nu o situație de malpraxis, având în vedere, obligatoriu, cel puțin următoarele criterii: a) existența unei fapte produse în exercitarea unei activități de prevenție, diagnostic și tratament; b) fapta să fie cauzatoare de prejudiciu patrimonial sau moral; c) vinovăția făptuitorului; d) raportul de cauzalitate dintre faptă și prejudiciu.

”Raportat la dispozițiile legale menționate, tribunalul constată că, în mod corect prima instanță a procedat la anularea deciziei pentru nerespectarea acestora. Astfel, din conținutul deciziei trebuia să rezulte în mod concret criteriile minimale ce au fost avute în vedere la soluționarea sesizării, respectiv de ce nu s-a constatat existența unei fapte produse în exercitarea unei activități de prevenție, diagnostic și tratament, de ce faptele indicate nu au fost  cauzatoare de prejudiciu patrimonial sau moral și de ce nu există un raportul de cauzalitate dintre fapta indicată de contestator și prejudiciu. Toate aceste elemente erau necesare pentru a creiona o imagine suficient detaliată a situației pentru ca persoanele implicate, cât și, eventual, instanța de judecată să poată avea o imagine exactă a faptei imputate.

Astfel, întrucât nu respectă condițiile de formă pe care le legea le impune, tribunalul  apreciază că, în mod corect, prima instanță a  admis contestația cu consecința anulării dceiziei nr. 3/2018.” (decizia 52/2020 Tribunalul Constanța-extras).

Se apreciază de către Tribunalul Constanța că  Direcția de Sănătate Publică – Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazuri de malpraxis are obligatia să analizeze cazurile pe baza criteriilor prevăzute de Ordinul Ministerului Sănătății Publice nr. 1343 din 6 noiembrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a comisiei de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis, care sunt aceleași cu cele prevăzute de dreptul comun pentru angajarea răspunderii civile (fapta, prejudiciul, vinovăția și cauzalitatea).

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local