Connect with us

Actual

Trebuie să știi asta! Istoria mai puțin cunoscută a satului Viișoara din Dobrogea și misterele din cramă

Published

on

Respectul strămoșilor, mângâierea soarelui și sufletul pus în facerea licorii duc băutorul la un înalt nivel de spiritualitate.

Povestea renașterii unei podgorii milenare

După primul război mondial este refăcut și drumul roman ce pleca de la cetatea Tomis (azi Constanța) și ducea la Tropaeum Traiani (Adamclisi). Drumul cel nou i-a făcut pe sătenii din Caceamac(vechea denumire a așezării) să se mute 2 km mai spre răsărit, de o parte și de alta a Drumului Roman. O perioadă, satul a și fost cunoscut ca Satul dintre Vii, de aici și numele nou al satului, Viișoara, de la prima îndeletnicire a sătenilor, cultivarea viței de vie.

Tradiția respectată cu sfințenie, culegerea strugurilor se face strict manual

Din cele mai vechi timpuri, între Dunăre și mare, soarele și briza mării răsfață și alintă viile ca nicăieri în altă parte. Satul dintre vii este un loc în care trăiesc deopotrivă, în pace și bună ințelegere români, turci și tătari. O energie pozitivă încărcată de-a lungul istoriei regăsită într-un vin unic făcut la CRAMA VIIȘOARA .Până și numele așezării ”Viișoara” este îmbrăcat în originalitate sub jurământul naturaleții 100% a vinului făcut aici. Un loc în care poți hrăni deopotrivă și trupul în restaurant dar mai ales spiritul cu vinul ales. Viișoara este un sat cu o veche taină ce poate a fi deslușită doar de către cunoscători… .După citirea acestui articol suntem siguri că veți deveni unul.

Haiducii Dobrogei

Suntem acum în anul 1947, când comuniștii ajung la putere și confiscă proprietățile oamenilor pentru a le trece în sistemul cooperatist. Gospodari veniți pe meleaguri dobrogene din întreaga țară (din zonele Sibiu, Ramnicu Sarat, Arges, Buzau, etc), cei din Viișoara nu au agreat noua ideologie comunista. Mare parte dintre ei au aderat astfel la miscarea anti-comunista „Haiducii Dobrogei”, condusa de Gogu Puiu, fiul unui preot din satul Ferdinand (azi – Mihail Kogalniceanu).

Vânați de securitate, se ascundeau în vița de vie

Așa au ajuns cei din Viișoara să fie vanați de Securitate, care lupta pentru anihilarea acestei mișcări anti-comuniste. Când comuniștii făceau incursiuni, viile au fost scaparea sătenilor. Ei se ascundeau in plantațiile de vii de lângă sat, reușind astfel să scape cu viață și să ramână liberi.
Ulterior, comuniștii au distrus via, au defrișat-o pentru a crește suprafața arabilă. Vița de vie nu mai exista si părea sortită să rămană doar o poveste…

Artizanul renașterii vinului milenar, Gheorghe Albu

”In tinerețea mea, am stat de vorbă cu bătrânii satului. Ei mi-au povestit despre vie, despre vin, despre cum trebuie sa respecți această nobilă meserie pentru a obține cel mai bun rezultat. Treptat, mi-a venit ideea de a-i răsplăti și eu pe acești buni ai locului, de a-i răzbuna intr-un fel, de a face uitată nenorocirea defrișării viței de vie. M-am decis să replantez vița de vie de la Viișoara și să fac o Cramă pe aceste locuri. De la această idee am pornit și am ajuns să replantez aproape 100 de hectare de vie. Via înconjoară Valea Caceamac, cunoscută și astăzi sătenilor, sub același nume”, spune Gheorge Albu

Vinul de la Viișoara, medaliat cu aur pentru calitate în România și recunoscut pe plan internațional

În mai puțin de un an, Crama Viișoara a ajuns să se lupte de la egal la egal cu marile branduri naționale și internaționale. La concursul „International Wine Contest Bucharest (IWCB) – 2017”, desfășurat în capitală în perioada 25-28 mai, a obținut nu mai puțin de 19 medalii, din care 7 de aur si 12 de argint. Un merit deosebit revine echipei conduse de cel mai renumit oenolog, Nicolae Laurentiu Itu.

Cum ajungeți să vizitați satul Viișoara și Crama?

Cum intrați în Viișora, mergeți drept înainte pe strada Crângului. La un moment dat, veți fi înconjurați de plantațiile de viță de vie de-o parte și de alta a stăzii. Sunteți foarte aproape acum. La numărul 291 ați ajuns la destinație.

Dacă nu reușiți totuși să ajungeți la Crama Viișoara, vă invităm la o excursie virtuală prin colețiile unice de vinuri autentice pe care le puteți comanda online prin apăsarea denumirii alese: Vin roșu Cuvée Ioan sec , Chardonnay Barrique David , Vin Dulce LUNA , Colecția Conu` Albu , Colecțía Via Maria , Colecția Nostalgia , Colecția Liliana , Bag in Box , Miniaturi sau vă puteți uita aici pe catalog

Pentru mai multe informații apăsați aici pentru toate datele de contact

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local