Connect with us

Educație

Surse: Problema testării elevilor pe bază de salivă va fi rezolvată. Se va alege o cale de mijloc!

Published

on

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății își aruncă de la o instituție la alta responsabilitatea efectuării testelor de salivă în unitățile de învățământ.

În data de 11 noiembrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ, dar nici până astăzi nu este clar cine le va face.

Ministerul Sănătății se spală pe mâine și aruncă pisica în curtea Ministerului Educației: “Precizăm că, testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru.Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă.Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers.” se arată într-un comunicat al MS.

Norocul autorităților este că teste încă nu au ajuns în școli și nici nu vor ajunge prea curând, chiar dacă Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a dat asigurări că: “cel mai târziu la jumătatea săptămânii viitoare testele vor ajunge în unitățile de învățământ, deși inițial am primit asigurări că vor ajunge la finalul acestei săptămâni, dar cert este că vor ajunge.”

În aceste zile, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației se vor întâlni pentru a elabora actul normativ, iar surse din interiorul celor două instituții spun că se va allege o varinată de mijloc.

Elevii mici și cei de grădiniță vor fi testați acasă, de către părinți, iar cei mari își vor auto-administreze testele. Autoritățile vor testa doar clasale 5-8.

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local