Connect with us

Actual

STUDIU. Românii cu venituri mai mici
resimt mai tare creșterea prețurilor

Published

on

În 2023, numărul de persoane expuse riscului de sărăcie va crește dacă autoritățile nu utilizează în cel mai scurt timp posibil toate instrumentele monetare și non-monetare pentru a tempera inflație.

Inflația afectează pe toată lumea, însă nu în același fel. Cei mai săraci români au ajuns să resimtă o rată medie a inflației mai mare cu 1,4% decât cea calculată pentru toată populația României. Temperarea inflației este esențială pentru protejarea economiilor și bunăstării populației. Dincolo de măsurile de politică monetară, trebuie folosite în cel mai scurt timp posibil și toate instrumentele non-monetare pe care le avem la dispoziție pentru a nu periclita nivelul de trai.

O mai bună înțelegere a fenomenului reiese din analiza modului în care românii își prioritizează cheltuielile. Astfel, cei mai săraci 10% dintre români alocă 48,5% din cheltuielile de consum pentru achiziționarea de produse alimentare și băuturi nealcoolice, în vreme ce cei mai bogați 10% dintre români alocă, pentru aceleași produse, doar 24,2% din cheltuielile lor de consum.

Studiul „Creșterea costului vieții: recomandări pentru scăderea inflației” poate fi consultat aici.

Comunicatul de presă poate fi vizualizat în întregime aici.

Pensionarii fac parte din categoria cetățenilor români care au cele mai mari dificultăți în a-și asigura un trai decent, iar motivul este acela că sistemul public de pensii a fost construit prost, din moment ce este nevoit să completeze pensiile unor persoane cu stagiu complet de contribuție, astfel încât să ajungă să primească măcar 1.000 de lei pe lună. Și este vorba de numere mari: sunt peste un milion de persoane aflate în această situație umilitoare! Pentru ca sistemul să fie reparat este nevoie de măsuri curajoase.

Sursa: Institutul European pentru Studii Economice

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local