Foto: viata-libera.ro
Doar 7,8% din populația în vârstă de 30 – 34 de ani care locuiește în mediul rural are studii superioare și doar 8 din 100 de elevi din mediul rural reușesc să termine o facultate. Acestea sunt datele studiului făcut de Fundația World Vision România. În cadrul programului ,,Vreau în clasa a 9-a” realizat de aceeași fundație s-a descoperit că 70% dintre liceenii din mediul rural care au facut parte din program au fost admiși la facultate anul acesta.
Deşi în ultimele două decenii a crescut semnificativ numărul absolvenților din învățământul universitar, țara noastră încă se plasează mult sub media europeană în ceea ce privește ponderea persoanelor cu studii superioare din totalul populaţiei (26 % în 2017, față de media UE de 40 %).
În plus, angajatorii spun că absolvenții care intră pe piața forței de muncă au competențe prea teoretice și că acestora le lipsesc adesea competențele non-tehnice esențiale, printre care se numără soluționarea problemelor, munca în echipă și comunicarea, conform Raportului de țară din 2019, realizat de Comisia Europeană.
Cei mai afectaţi sunt, însă, elevii din mediul rural. Părăsirea timpurie a școlii este un fenomen cu precădere întâlnit în mediul rural din România: rata de abandon a fost de aproximativ 1,5 ori mai mare în unitățile de învățământ secundar din mediul rural față de cele din mediul urban. Pe măsură ce tinerii avansează în sistemul de învățământ, sub-reprezentarea celor din mediul rural se amplifică, având cea mai mare valoare în învățământul superior, conform Strategiei Naționale pentru învățământul terțiar 2015 – 2020.
În cadrul programului Vreau în clasa a 9-a al Fundației World Vision România au fost înscriși în acest an școlar peste 700 elevi de liceu, dintre care 147 au dat examenul de Bacalaureat. După sesiunea de Bacalaureat din august, promovabilitatea liceenilor din program a crescut la 94.61 %, iar aproape două treimi dintre aceștia au obținut note peste 8.00, cea mai mare notă fiind de 10 pe linie.
Peste 70% dintre liceenii care au luat examenul de Bacalaureat au fost admiși la o formă de învățământ superior, iar facultățile la care au fost admiși acoperă o paletă foarte largă: de la Medicină, la Chimie, Psihologie, Politehnică, Informatică, Geografie, Finanțe, Inginerie și Management în Agricultură, Litere, Sociologie.
You must be logged in to post a comment Login