Situația la zi în România în ceea ce privește noul coronavirus nu este una tocmai optimistă. Până astăzi, 5 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 508.345 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 12.186 de persoane au pierdut bătălia cu virusul. Tot astăzi a fost înregistrat un număr record de persoane bolnave de Covid-19 internate la terapie intensivă: 1280. Și totuși, speranța pentru o revenire la o realitate cât mai apropiată de vechea normalitate există și ea constă în vaccinarea în masă.
România va primi prima tranșă de vaccin, cel mai probabil cel produs de Pfizer/BioNTech, undeva la începutul anului viitor.
Autoritățile vor să vaccineze 13 milioane de oameni în primele șase luni de la debutul campaniei de vaccinare. Asta înseamnă peste 60% dintre cetățenii țării. Pentru asta vor lucra: 1500 de medici, 4500 de asistenți medicali și 1500 de registratori.
Vaccinul va fi distribuit de Institutul Cantacuzino prin cele șase spitale militare care vor fi centre regionale: Iași, Brașov, Constanța, Craiova, Timișoara și Cluj-Napoca. Capacitatea de stocare a țării noastre, vaccinul produs de Pfizer/BioNTech este o provocare logistică în ceea ce privește transportul, depozitarea și distribuția, este de 2 milioane de doze.
Centrele de vaccinare din ţară vor fi organizate în unităţile medicale, în funcţie de numărul cadrelor medicale din fiecare judeţ. De asemenea, alte centre, între 850 şi 900, vor fi amenajate în afara unităţilor medicale. Vaccinarea se va face şi prin echipe mobile şi centre drive-thru, au precizat autorităţile.
Pe hârtie totul sună bine și se pare că vara anului viitor ne va găsi într-o stare de normalitate. Dar cum statul român a dat rateuri la mai toate proiectele majore din ultimii 30 de ani este de bun simț să avem cel puțin o mică reticență în ceea ce privește capacitatea României de a gestiona o campanie de vaccinare amplă.
You must be logged in to post a comment Login