Connect with us

Sport

Revine șahul la normal?

Published

on

Un articol de Claudiu Iordache – președinte Asociația Județeană de Șah Constanța

Lumea este îngrădită. Viața de zi cu zi este plină de restricții, de la purtarea măștii și închiderea școlilor la restricționarea călătoriilor sau interzicerea întrunirilor. Este un răspuns global de neegalat la o situație care a necesitat mari sacrificii din partea fiecăruia, provocând schimbări majore de percepție. Indiferent de calea aleasă – imunizarea prin vaccinare, dezvoltarea anticorpilor prin boală sau schimbări comportamentale permanente prin acceptarea tuturor interdicțiilor – viața noastră așteaptă o portiță de a reveni la normal.

Alăturându-se fluxului actual, șahiștii încearcă să-și unească eforturile pentru a respinge epidemia și a contribui la încurajarea comunității printr-o strategie de evadare și revenire la firesc. Astfel, în localitatea Wijk aan Zee din Olanda, va avea loc a 83-a ediție a turneului “Tata Steel Chess 2021”, al doilea mare turneu de șah clasic, față în față, de la începutul pandemiei.

Deși tradiționalul turneu de la “Wijk aan Zee” și-a schimbat în ultimul timp denumirea în “Tata Steel Chess”, ceea ce sună a societate pe acțiuni, el rămâne în continuare, prin valoarea participanților, un adevărat Wimbledon al șahului.

La ediția din acest an, pe lângă campionul mondial Magnus Carlsen, câștigător a 7 ediții, participă încă trei jucători din top 10 mondial: Fabiano Caruana (câștigător în 2020), Ian Nepomniachtchi și Maxime Vachier-Lagrave. Lor li se alătură alți jucători valoroși precum olandezul Anish Giri sau prodigiosul iranian Alireza Firouzja, care se vor înfrunta pe parcursul a 13 runde, în perioada 15-31 ianuarie 2021.

            Din păcate, condițiile actuale de organizare și găzduire a concursurilor nu permit desfășurarea evenimentelor paralele și a turneelor de amatori, care au trebuit anulate. Vom reveni asupra acestui turneu prezentând condițiile de joc, rezultatele, clasamentele, premiile și, bineînțeles, declarațiile jucătorilor.

            Până atunci și până la reluarea campionatelor naționale, vă ofer încă un episod din istoria zbuciumată a șahului.

Peripețiile șahului în evul mediu

Șahul este considerat astăzi ca fiind o activitate profund umană, o admirabilă realizare a minții și priceperii omului. Asupra șahului părerile diferă însă, uneori foarte mult. Pentru unii șahul nu este decât un joc, pentru alții este știință sau sport. Pe de altă parte, opiniile diferă și cu privire la valoarea șahului în formarea personalității omului.

În evul mediu biserica a interzis la un moment dat acest joc. Primul document este scrisoarea cardinalului Damiani către papa Alexandre II din anul 1061, în care îi cere destituirea episcopului Florenței, deoarece acesta se dădea în spectacol jucând șah. Aversiunea acestuia pentru șah se datora de fapt unei probleme de evoluție a cuvintelor. Tabla de șah era desemnată de cuvântul latin “tabula”, ori Isidore de Sevilia scrisese încă la 636: “Alea est tabula” (Zarurile sunt pe tablă). Însă acesta nu făcea nici o referire la șah, ci numai la suprafața de joc.

Mai târziu însă, în anul 1254, Ludovic al IX-lea cedează presiunii bisericii și interzice oficial șahul. Cum se explică oare această violentă opoziție, dictată în special de biserică? Explicația este simplă și nu are nimic în comun cu ceea ce reprezintă șahul în sine, cu caracterul științific și artistic al jocului.

La epoca respectivă, din cauza lipsei ceasurilor de control, partidele se prelungeau foarte mult timp. Pentru accelerarea ritmului de joc s-au introdus zarurile, care odată aruncate desemnau convențional, prin punctele rezultate, piesa ce trebuia mutată. Or, cum zarurile erau joc de noroc interzis cu desăvârșire de biserică, interdicția s-a extins și asupra jocului de șah.

Alfons al X-lea Înţeleptul, rege al Castiliei (1254-1284), realizează în anul 1283 un tratat voluminos care cuprinde regulile de atunci ale celor trei jocuri ce fuseseră interzise de vărul său, Ludovic al IX-lea: şahul, tablele şi zarurile. Tratatul s-a numit „Alfonso Codex” și totul a intrat în legalitate.

Sursă foto: fide.com

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local