Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a dat astăzi verdictul în ceea ce privește constituționalitatea certificatului verde și vaccinarea obligatorie anti-Covid.
Într-un interviu pentru Digi24 acesta a afirmat răspicat: certificatul verde și vaccinarea obligatorie anti-Covid SUNT constituționale și nu încalcă Declarația drepturilor omului, DAR „aceste limitări pot să aibă loc doar prin lege. Ce se întâmplă în România, prin hotărâri de guvern, este nelegal. Acest lucru poate fi stabilit de Curții de Apel. Problema e că România nu are o procedură de rezolvare rapidă a acestor cereri.”
“Pe fond, însă, Constituția spune clar că statul poate limita drepturi și libertăți cu scopul de a proteja sănătatea publică. Dacă le ia cu acest scop, aceste măsuri nu sunt discriminatorii. Am dreptul să merg la mall, dar am dreptul să rămân în viață. Dreptul la viață privată, dreptul la muncă, pot fi limitate aceste drepturi. Și avem decizii nenumărate în alte țări. În Franța au fost declarate consitituționale, în Italia, la fel. Vaccinarea anti covid în sistemul medical este obligatorie. Acum nu se îndeplinește o cerință de formă, nu de fond. Constituția cere ca o limitare să fie o situație de excepție, iar Parlamentul oferă aceste garanții. Parlamentul trebuia din iulie-august să adopte aceste reglementări.” a mai spus acesta.
Practic dacă Guvernul continuă practica deciziilor în ce privește gestionarea pandemiei prin Hotărâri de Guvern (HG) și nu prin legi făcute în Parlament, acestea pot fi contestate fie în instanțele de judecată, fie la CCR!
În ceea ce privește practica unor angajatori de a cere certificatul verde angajaților acesta a declarat:
“Este un act nelegal acum ca angajatorul să ceară certificatul verde, dar pe fond concluzia noastră nu e o discriminare. Se justifică să cer o astfel de condiție. Nu am inventat noi apa caldă, avem decizii CEDO care privesc vaccinarea obligatorie. Pot să am excepții, dacă medical nu mă pot vaccina. În cazul acestor persoane testarea este suportată de angajator. Am nevoie de proporționalitate. Impun aceste măsuri în timp. Italia a adoptat legea și a dat un timp ca cetățeanul să se adapteze. Noi nu suntem nicăieri.”
Asztalos Csaba a vorbit și despre accesul în instituțiile publice pe baza certificatului verde:
“Accesul la servicii publice. Statul are obligația să asigure accesul în condiții de siguranță. Ori, pe fond asta ar trebui să facă statul prin introducerea acestei condiționalități. Asigură că atât angajații cât și cetățenii rămân sănătoși. Dar acum, introducerea prin HG, este în afara cadrului Constituțional. Poți să o faci tot printr-o lege. Până nu avem o decizie a Curții de Apel, lucrurile sunt legale. În momentul în care tu stat impui certificatul verde pentru cineva care merge în angajat, trebuie să impui și celui care te servește.” a încheiat acesta.
You must be logged in to post a comment Login