Connect with us

Sport

O problemă de șah

Published

on

  • Un articol de Claudiu Iordache – președinte Asociația Județeană de Șah

Încă de la începuturile sale, șahul a dat naștere la multe elemente misterioase, iar jucătorii de șah au fost implicit considerați oameni inteligenți. Prin urmare, șahul este adesea văzut ca un simbol al rațiunii și agerimii minții. Bineînțeles că jocul în sine implică ceva mult mai profund și mai complex decât dexteritatea intelectuală, foarte importante fiind psihologia și abstractizarea, adică ceea ce se întâmplă cu adevărat în mintea jucătorului. Atributele șahului – timpul, spațiul și piesele – pot fi înțelese atât fizic (timpul pe ceas, spațiul cucerit pe tablă, valoarea pieselor), cât și abstract, ceea ce poate răsturna aprecierea clasică a unei poziții.

Realitatea unei partide de șah este guvernată de reguli și principii generale, pe care fiecare jucător le cunoaște, într-o măsură mai mare sau mai mică și încearcă să le aplice în vederea obținerii victoriei. Aceasta obligă la angajarea unui dialog interior, prin care să se transfere cunoștințele acumulate prin studiu și experiență în partida concretă.

Există, însă, o formă de șah în care excepția este mai importantă decât regula. Este vorba despre compoziția șahistă unde doar prin creativitate și inovație putem ajunge la rezolvarea corectă a unei probleme. Tocmai de aceea, atunci când reușim, efectul emoțional este foarte puternic.

Există probleme cu mat în două mutări de o deosebită complexitate. Cum putem rezolva atunci o problemă cu mat în 43 de mutări? Răspunsul este foarte simplu. Atunci când enunțul indică un număr mai mare de mutări până la mat, înseamnă că manevrele sunt forțate și relativ ușor de găsit. Dacă în cazul problemelor cu mat în 2-3 mutări alternativele sunt numeroase și dificil de calculat, la problemele cu mat în mai multe mutări calculul variantelor trece pe locul doi, important fiind planul de joc.

Enunțul problemei de față este “Albul mută și dă mat în 43 de mutări”. Pentru a înțelege strategia albului nu trebuie să fim mari șahiști, e suficient să cunoaștem doar regulile de bază ale jocului.

43#

Planul albului constă în a ajunge cu regele în “a4”, apoi calul ajunge în “b3” sau “a6” și dă mat. Dar cum să luăm pionul a4? Simplu:

  1. regele ajunge în “a6” ca să apere pionul “b5”;
  2. nebunul manevrează până ia pionul “a4” și apoi se întoarce;
  3. ne întoarcem cu regele până în “a4”;
  4. în funcție de poziția nebunului negru, jucăm Cc1-b3# sau Cb4-a6#.

(# = mat)

Încercați să urmăriți pe o tablă acest plan și numărați mutările!!!

Sursă foto: Picasa 

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local