Connect with us

Sport

Mici reguli de comportament șahist

Published

on

Un articol de Claudiu Iordache – președinte Asociația Județeană de Șah Constanța

            Educația, în sens general, este o formă de învățare în care cunoștintele, abilitățile și obiceiurile unui grup de oameni sunt transmise din generație în generație prin predare, formare sau exemplul personal. Educația are loc, de regulă, sub îndrumarea altora, dar poate fi făcută și prin auto-învățare. Orice experiență care are un efect semnificativ asupra modului în care oamenii gândesc, simt sau acționează poate fi considerată educativă și are loc pe tot parcursul vieții.

            De-a lungul timpului s-au fixat acele comportamente, procese de gândire, trăsături de caracter pe care societatea le consideră corecte și care merită să fie preluate. Faptul de a nu-ți păsa, a nu te purta frumos în familie și societate, a nu avea o atitudine pozitivă față de studiu, muncă, joc și divertisment, va fi supus la un moment dat sancțiunilor colectivității.

Există, uneori, o concepție greșită, atât din partea profesorilor cât și a elevilor, că predarea și învățarea regulilor de comportament se face în afara orelor de clasă, eventual doar la disciplinele etică sau educație civică. Ignorarea activității educaționale și concentrarea doar pe rezultatele la învățătură pot duce la comportamente reprobabile în rândul elevilor, așa cum nu de puține ori ne sunt prezentate la televizor.

            Astăzi șahul face eforturi să-și recapăte popularitatea de odinioară. Din ce în ce mai mulți copii încep să studieze strategia și tactica jocului, unii singuri acasă, iar alții în cluburi și cercuri de șah. Și acest lucru este minunat! La urma urmei, șahul este un sport interesant care se adresează atât inteligenței copiilor cât și factorilor de etică și comportament in timpul competițiilor sau in afara acestora.

            Revoluția informatică în care trăim azi a schimbat radical felul în care ne manifestăm, iar faptul că în ultimul an s-a putut juca acceptabil șah reprezintă unul dintre beneficii. Viața ne oferă întotdeauna provocări și adversități. Cine știe să le depășească și să transforme dificultățile în oportunități va ieși învingător.

            În general mai toți copiii învață primele noțiuni de șah la o vârstă fragedă de doar 5-6 ani. O dată cu primele noțiuni trebuie introduse și regulile de conduită pe timpul partidei. În cazul în care aceste reguli sunt încălcate sau copilului nu i s-au prezentat, jocul nu se va desfășura într-o atmosferă de înțelegere reciprocă.

            Situația de izolare impusă de măsurile contra pandemiei a avut un efect negativ în ceea ce privește aplicarea celor mai elementare reguli de etică. Jocul în fața unui calculator este total diferit din punctul de vedere al comportamentului la tabla de joc. Cum putem da mâna cu calculatorul la începutul partidei, cum îl putem felicita pentru victorie și cum îi urăm succes la sfârsitul partidei? Evident că acest lucru nu se poate face, de aceea, mai mult decât în condiții normale, copiii care învață șahul în această perioadă trebuie obișnuiți cu câteva reguli etice de bază în așa fel încât atunci când vor participa la un prim concurs, sau chiar la partide amicale, comunicarea cu partenerul și colegii să fie benefică.

            Cu următoarele reguli simple ar trebui  obișnuiți toți copiii care învață șah, chiar dacă pentru început nu au un adversar real în față.

            Înainte de orice partidă trebuie să dăm mâna cu adversarul, indiferent de sexul și vârsta acestuia. Este un salut și un semn de respect, la care se poate adăuga urarea de succes, cu speranța că va urma o partidă “memorabilă”. O strângere de mână se obișnuiește și la sfârșitul partidei, gestul venind din partea învinsului care își felicită în acest fel partenerul pentru victorie. Deși par lucruri mărunte ele sunt foarte importante și au un efect pozitiv în subconștientul unei persoane.

            La jocul de șah trebuie păstrată liniștea atât la tablă cât și în sală. Este inacceptabil să comentăm mutarea adversarului sau să dăm sugestii altor jucători.  Atunci când jucătorul se ridică de la masă sunt de nedorit conversațiile cu ceilalți jucători, nici măcar în șoaptă.

            Este permis, ca în cazuri excepționale să rupem tăcerea, pentru a solicita prezența unui arbitru, dar și acest lucru îl facem dacă nu avem suficient timp, adică suntem în criză. Altfel trebuie să ne ridicăm și să mergem la arbitru pentru a-i prezenta problema, fără a deranja pe ceilalți competitori.

            Se întâmplă ca în timp, chiar unele reguli de etică sportivă să se schimbe. Astfel, dacă acum câteva decenii se recomanda ca în unele momente ale partidei să trecem în spatele adversarului pentru a privi tabla de joc din alt unghi, acum acest lucru nu este indicat, iar la meciurile pe echipe este chiar interzis prin regulament.

            Regula că piesa atinsă trebuie mutată creează mari probleme arbitrilor în concursurile de copii. O mutare rămâne făcută atunci când am dat drumul piesei din mână, indiferent dacă ceasul a fost apăsat sau nu. Încă de la primii pași în șah copilul trebuie învățat că o mutare este o acțiune responsabilă și ireversibilă. Dacă un jucător cere să dea mutarea înapoi, înseamnă că se află la cel mai scăzut nivel de dezvoltare șahistă, și nu trebuie să i se permită. Regulile sunt pentru toată lumea și trebuie respectate cu strictețe pentru a putea fi respectați și noi.

            Când piesele cad în timpul unei mutări, jucătorul care a deranjat poziția trebuie să le aranjeze pe timpul său.

            Acestea sunt doar câteva reguli de conduită în timpul jocului, iar cei care s-au familiarizat cu șahul în ultimul an și au avut parte doar de jocuri online, nu ar trebui să le neglijeze, ca respect față de ei înșiși.

            Unele din aceste norme sunt stabilite de regulamentele FIDE, care conțin regulile de bază ale comportamentului jucătorilor în timpul jocului. Dar nici o lege nu spune că este interzis să arunci piesele, cu tablă cu tot, la sfârșitul jocului, așa cum se mai întâmplă prin unele concursuri, chiar la nivel înalt.

            Orice regulă implică excepții. De exemplu, s-a constatat refuzul ostentativ de a da mâna, chiar și la meciuri de campionat mondial (de ex. Karpov-Korcinoi). Oricare ar fi fost motivele din acel moment, toți jucătorii care au fost în această situație au regretat ulterior un astfel de comportament, dând vina pe stresul emoțional. Dar, chiar aceste excepții întăresc regula, și anume că respectarea normelor etice și a regulilor de comportament este o condiție indispensabilă pentru promovarea șahului și creșterea personală.

            Sintetizând toate aceste norme, Shiffers, jucător și scriitor de șah de la sfârșitul secolului al XIX-lea, scria: “Una dintre regulile de bază ale comportamentului ar trebui să fie faptul că jucătorul trebuie să evite, sau mai bine zis să nu facă nimic care ar putea interfera cu adversarul în timpul jocului”.

Șahul la zi

  • În superturneul Tata Steel, care are loc în localitatea olandeza Wijk aan Zee, după  desfășurarea a trei runde din cele 13 programate, clasamentul este următorul:

1-5. A. Giri, N. Grandelius, M. Carlsen, F. Caruana, P. Harikrishna – 2 puncte din 3, 6-10. J. Van Forest, M. Vachier-Lagrave, R. Wojtaszek, A. Esipenko, A. Firudzha – 1,5 fiecare, 11-13. D. Anton, J.-K. Duda, A. Tari – 1, 14. A. Donchenko – 0,5. Ultima rundă se va juca duminică – 31 ianuarie.

  • La recent incheiatul turneu de la Galați organizat de Acs Smart Galați – FM Round Robin – C, juniorul constănțean Mircea-Andrei Cazan a ocupat locul 1, cu 5 puncte din 7 posibile. Felicitări!
  • Ținând cont de prelungirea situației actuale care nu permite desfășurarea în condiții optime a competițiilor în sistem clasic, FIDE a aprobat un nou set de reguli care vor fi aplicate competițiilor oficiale de șah online. S-a stabilit, de asemenea, cadrul de omologare a evenimentelor “hibride”, un format în care partidele sunt jucate online, dar participanții sunt prezenți fizic într-un loc public, sub supravegherea unui arbitru.
  • F.R. Șah a stabilit regulamentul de desfășurare pentru cele șase serii semifinale ale Campionatului Național, care se vor desfășura până la 15 martie la Brăila, Baia Mare, București, Cluj Napoca, Iași și Timișoara. Jucătorii calificați din ediția 2020 vor avea drept de participare și la finala din 2021.

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local