Pe 4 martie a fost marcată în întreaga lume Ziua Internațională a Obezității, pentru a atrage atenția asupra impactului devastator pe care această boală îl are asupra sănătății populației. În România, situația este cu atât mai îngrijorătoare, întrucât 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea. Astfel, 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate. Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II, iar 2,7% suferă de obezitate morbidă. Totodată, 34,6% din populația României e afectată de supraponderabilitate, conform datelor din Studiul Naţional privind prevalenţa diabetului, a prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei și bolii cronice de rinichi (PREDATORR), 2014.
În acest context îngrijorător, Forumul Român de Obezitate (FORO), comitetul științific la care au luat parte reprezentanți ai principalelor specialități medicale implicate în managementul obezității, a dezvoltat un set de recomandări pentru îngrijirea persoanelor cu obezitate, care a fost publicat pentru consultare pentru toți profesioniștii în domeniul sănătății. Recomandările sunt organizate pe 3 direcții:
- Organizarea prevenției și tratamentului obezității;
- Depistarea timpurie a persoanelor cu pre-obezitate și obezitate;
- Abordarea tuturor persoanelor cu obezitate și pre-obezitate sub toate aspectele: prevenție, diagnostic/evaluare, tratamente bazate pe evidențe cu monitorizare și evaluare pe termen nedefinit.
FORO a fost lansat la mijlocul anului 2021 pentru a analiza situația din România referitoare la această patologie și a acționa pentru crearea unui cadru de îngrijire corespunzătoare a persoanelor cu obezitate. Între specialitățile medicale reprezentate în FORO se numără: diabet, nutriție și boli metabolice, endocrinologie, cardiologie, medicina stilului de viață, chirurgie metabolică, pediatrie și medicina de familie.
“Obezitatea este o boală complexă, cu tablou clinic foarte variat, dominat de cele mai multe ori de comorbidități și care ar trebui abordată multidisciplinar în cadrul unei colaborări coordonate”, atrag atenția reprezentanții FORO.
“Astfel, săptămâna trecută, pe data de 26 februarie, am prezentat pentru prima oară comunității medicale reunite în cadrul Congresului Național pentru Boli Netransmisibile, aceste recomandări și putem reține această dată ca o bornă importantă pentru trecerea managementului acestei patologii la un nou nivel în România. Punem astfel bazele unei mai bune îngrijiri a persoanelor cu obezitate, de reducere a riscului de complicații, creșterea speranței de viață și creșterea calității vieții. Pașii următori la nivel național ar trebui să se concentreze pe implementarea de politici publice dedicate prevenţiei și managementului obezităţii ca boală cronică și de prevenire a complicaţiilor asociate”, au adăugat aceștia.
Sursă foto: synevo.ro
You must be logged in to post a comment Login