Connect with us

Educație

Legea în învățământul românesc nu se respectă – de la profesori la ministrul educației

Published

on

Un articol de Sabina Spătariu – președinte Asociația Elevilor din Constanța

Este trist să aflăm că în mai mult de jumătate de unități de învățământ legea nu este respectată? Analiza realizată de AEC la finalul anului școlar 2019-2020, ne arată faptul că 3 din 4 școli/licee au în regulamentul intern prevederi nelegale. Pe scurt, unități de învățământ unde drepturile elevilor sunt călcate în picioare și alte sancțiuni sunt introduse. Elevii sunt sancționați pentru că nu poartă uniformă, fie sunt obligați să aducă var sau alte materiale pentru renovarea școlii. Sună ca scos dintr-o poveste, dar este realitatea cruntă de la firul ierbii.

Din păcate, multe cadre didactice nu apleacă urechea la prevederile din legislația actuală și pun nota 2 sau absență elevilor care le deranjează ora sau își uita manualul acasă, deși legea interzice clar acest lucru.

Nici când pășim în instituții publice cu o mai mare putere asupra deciziilor și a societății, lucrurile nu sunt mai roz. Un studiu lansat recent arată că 94,34% dintre primarii din România, nu acorda burse elevilor, dreptul de beneficia de acesta fiind menționat în Legea educației naționale. De la burse, continuăm cu banii ce ar trebui să meargă către scoli și licee pentru investiții, pază și alte consumabile, care tot conform legii menționate anteriori trebuie acoperite de consiliul local.

Ajungând la cea mai mare instituție, anume Ministerul Educației si Cercetării, care uită de ani buni de datoria pe care o are față de elevi și părinți. MEC asigură la cerere dispozitive (laptop sau tabletă) conectate la internet  elevilor, spune legea, care dacă ar fi fost respectată, acum școala online putea deveni realitate și pentru cei din mediile defavorizate.

Lista cu dispoziții legale călcate în picioare poate continua și la o simplă verificare a actelor normative din domeniul educației, se poate observa cu ochiul liber că lucrurile nu stau așa cum ar trebui.

Legea necesită modificări sau chiar o lege nouă? Sigur, se pot îmbunătăți semnificativ, dar educația ar fi clar de o mai bună calitate dacă prevederile prevăzute ar fi respecte, sau dacă cei care le încalcă ar fi și trași de mânecă.

sursă foto: jurnalul.ro

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local