Autoritățile europene pregătesc reguli noi în ceea ce privește legislația muncii.
Munca peste program a devenit o obișnuință pentru mulți salariați din Uniunea Europeană în timpul pandemiei de coronavirus.
Aproape o treime dintre angajații care muncesc de la distanță sunt nevoiți să lucreze în timpul liber pentru a face față solicitărilor, arată statisticile oficiale. Nici cei care muncesc de la birou nu scapă de problemele de la serviciu în momentul în care ajung acasă, astfel că mai marii UE vor să introducă unele reguli care să vină în ajutorul angajaților.
Aceștia vor putea refuza astfel ca în timpul liber să răspundă la telefoane și la emailuri în interes de serviciu.
„Parlamentul European a cerut trei lucruri. În primul rând, angajatorii nu ar trebui să apeleze la angajați în afara programului de lucru, colegii să te apeleze în interes de serviciu. În al doilea rând, angajații să poată invoca dreptul să se deconecteze fără consecințe negative. Și în al treilea rând, cursurile de specializare să se facă în timpul programului de lucru”, declară Delphine Colard, adjuncta purtătorului de cuvânt al Parlamentului European.
Dacă va fi adoptată, regula va fi obligatorie inclusiv în România, unde munca peste progra este practic o regulă, și de multe ori este și neplătită. În prezent, Codul Muncii prevede că norma de lucru e de 40 de ore pe săptămână.
Între timp Spania se pregătește să testeze săptămâna de lucru de patru zile. Ideea aparține partidului de stânga Más País, care susține că orele mai multe de muncă nu înseamnă neapărat o productivitate mai mare.
“Revoluția muncii” ar aduce foarte multe beneficii spun specialiștii. Dr. Jan-Emmanuel De Neve, directorul Centrului de Cercetare a Bunăstării de la Universitatea Oxford, spune că o săptămână de lucru de 4 zile ar reduce poluarea pentru că oamenii vor fi mai puțin blocați în trafic.
În plus mai puțin timp petrecut la birou înseamnă nevoie redusă de spațiu pentru birouri, deoarece nu vor mai fi atât de mulți oameni care să lucreze simultan.
Totodată, utilizarea redusă a computerului, de exemplu, ar însemna o scădere a energiei consumate de companii.
You must be logged in to post a comment Login