Connect with us

Social

De ce este necesară montarea de contoare sau repartitoare de costuri pentru utilități, la fiecare consumator în parte

Published

on

Sursa foto: avocatnet.ro

De ce este necesară aplicarea legii care prevede obligativitatea montării de contoare de energie termică sau repartitoare de costuri la fiecare consumator în parte?

Folosirea echilibrată a energiei termice și reducerea risipei de către fiecare consumator prin montarea de contoare de energie termică sau repartitoare de costuri are mai multe avantaje: plătește fiecare cât consumă. Se mărește durata de viață a conductelor de transport al energiei termice etc. Pe lângă faptul că conductele de distribuție sunt vechi și cedează, montarea de contoare pentru măsurarea energiei termice sau a repartitoarelor de costuri pentru energia termică ajută la mărirea duratei de viață a conductelor care transportă agentul termic.

În teorie, dacă nu au intervenit alte modificări în legislație, până la 31.12.20 toate apartamentele racordate la sistemul centralizat de energie termică vor fi trebuit să aibă montate contoare sau repartitoare de costuri. Factorii de decizie interesați ar trebui să ia legătura cu instituțiile care se ocupă de sistemul termoenergetic din București sau din Constanța ori din Craiova și așa mai departe? De ce ar fi foarte importantă montarea acestor dispozitive? Deoarece se consumă în fiecare apartament cât este nevoie, eliminându-se risipa. Eliminarea risipei, reduce și avariile.

Foarte mulți au renunțat la contoare (folosite pentru încălzirea pe orizontală) și repartitoare (folosite pentru încălzirea pe verticală) considerând că la încălzirea la maxim și plata la paușal au căldură mai multă și plătesc mai puțin. Și în diferite asociații de locatari din multe orașe din țară s-a venit cu această propunere, unii fiind de acord, alții nu, cei care nu au fost de acord aducând ca unul dintre argumente faptul că vor să plătească atât cât consumă.

Cei care consumă căldură la maxim și plătesc la în regim paușal, nu s-au gândit la problemele tehnice neplăcute pe care le poate genera risipa. Căldură la maxim, înseamnă debit mai mare la agentul termic și presiune mai mare pe pereții conductelor de transport ale agentului termic care poate produce avarii la conductele care sunt vechi.

Dacă legea privind obligativitatea montării contoarelor sau repartitoarelor până la 31.12.20 ar fi și ar rămâne în vigoare, ar trebui trecut de urgență la implementarea ei și aplicarea de amenzi pentru cei care nu se conformează. Este o modalitate de a mai reduce avariile. Bineînțeles că trebuie schimbate și conductele, dar și reducerea risipei energiei termice crește durata de viață a conductelor care transportă energia termică. Principiul este valabil și pentru apă caldă și apa rece, a căror măsurare se face cu contoare de apă. Un alt articol puțin mai vechi, dar încă de actualitate, care abordează o parte din legislația care reglementează câteva dintre aceste aspecte îl găsiți aici.

Efectele negative îi afectează pe toți cei care sunt racordați la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică. Așa-zisa încălzire mai bună cu costuri mai mici la paușal, este o șmecherie prin care oamenii „își fură singuri căciula”, deoarece apar avarii la conductele vechi de distribuire a agentului termic și reduc durata de viață a acestor conducte. O soluție ar fi contorizarea sau instalarea de repartitoare de costuri pentru toate utilitățile din apartamentele din condominii. Există locatari la blocuri care pot ține caloriferele închise, dar care se încălzesc cu gazele de la aragaz. Există aparate pentru acest caz care contorizează la paușal gazele. Aceasta ar fi o altă măsură de bun simț în capitalism. Fiecare consumator de utilități să plătească pentru el.

Nu e prea bine cu prea multe la comun.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local