Connect with us

Actual

Contribuția județelor la economia națională și situația pieței muncii la nivel local

Published

on

Economiile a 28 de județe din România reprezintă fiecare sub 2% din PIB-ul național, Cluj fiind singurul județ a cărui produs intern brut are o pondere de peste 5% în economia națională, reiese dintr-un raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), scrie cursdeguvernare.ro.

Situația se nuanțează dacă luăm în calcul și populația județelor, PIB/cap de locuitor, un indicator ce poate oferi indicii cu privire la nivelul de trai, fiind mai mare în județe cu economii relativ mici. Ies în evidență din acest punct de vedere Sibiu (locul șapte din punct de vedere al PIB/cap de locuitor și 12 din punct de vedere al ponderii economiei locale în economia națională), Gorj (locul 6 la PIB/cap de locuitor și 21 la ponderea PIB local în PIB național), Alba (locul 8/ locul 20), precum și Tulcea, a cărei economii este de doar 0,8% din economia României (locul 39), dar PIB-ul pe cap de locuitor este de 85,4% din media națională (locul 13).

Un singur județ din România, Vaslui, are un PIB pe cap de locuitor de sub 50% din media națională.

Din datele CNSP reiese că un număr de opt județe au un PIB de sub 1% din PIB-ul României, 20 se situează între 1% și 2%, 12 între 2% și 5% și doar două peste 5% (București și Cluj).

Datele privind piața muncii de la nivel local indică disparități similare, însă diferența dintre Capitală și următoarele clasate este ceva mai redusă. Astfel, circa 16,2% din populația ocupată a României și 19,3% din numărul mediu de angajați locuiesc în București. Ei au cele mai mare venituri, de 138,7% din media națională.

Clasamentul este similar celui privind ponderea PIB, dar există și câteva deviații.

Județul Constanța este pe locul patru la nivel național în ceea ce privește populația ocupată și numărul mediu de salariați, însă veniturile acestora sunt de doar 89% din media națională.

Similar, în județul Bihor, ocuparea este ridicată și numărul de angajați mare, însă câștigul salarial mediu net este sub media națională, respectiv 82,2% din aceasta.

Pe de altă parte, deși are o piața a muncii mai mică, angajații din Sibiu de bucură de câștiguri salariale medii nete de 103,8% din media națională.

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local