Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, că împreună cu vicepremierul interimar Kelemen Hunor, cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila şi ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a semnat şi va depune în Parlament un proiect de lege prin care angajaţii din Sănătate nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, atât din sistemul public cât şi cel privat, vor fi obligați să se testeze pe banii proprii.
Discuția nu este una nouă. În vară ministrul Sănătății de atunci, Ioana Mihăilă, anunța că, dacă incidenţa cazurilor de COVID-19 va creşte peste anumite limite, instituţia pe care o conduce va propune testarea periodică a personalului medical şi medico-sanitar nevaccinat, costurile urmând să fie suportate de cei testaţi.
„Vom veni cu o propunere, cel mai probabil, prin care personalul medical şi medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic tocmai pentru a asigura securitatea pacienţilor cu care vin în contact. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depăşesc anumite incidenţe ale infecţiei cu COVID. Evident că acum, pe cifrele acestea atât de joase, circulaţia virusului nu susţine un astfel de scenariu” declara pe 17 iulie Ioana Mihăilă.
Atunci media națională a ratei de incidență era undeva pe la 1,5 la mie, acum la o rată de incidență pe țară de 8,30, propunerea are mari șanse să devină lege!
„Pe scurt, angajaţii care nu sunt nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, din sistemul de public şi privat, se vor testa pe banii proprii”, a spus premierul interimar, el precizând că propunerea a venit din partea ministrului Lucian Bode.
„Față de varianta care se afă în dezbatere publică din data de 27 septembrie pe pagina de web a Ministerului Sănătății, noua versiune prevede introducerea obligativității certificatului digital și pentru Ministerul Sănătății și unitățile subordonate, respectiv pentru reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și unitățile subordonate.” a completat Cseke Attila, ministrul Sănătății.
Președintele Sanitas București, Viorel Hușanu, spune că testarea din propriul buzunar a medicilor care refuză vaccinarea reprezintă un demers extrem de periculos în contextul în care deja sistemul sanitar nu are suficient personal.
„Spitalele sunt pline, personalul insuficient iar Guvernul (demis) s-a gandit sa mai puna inca o data presiune pe sistemul de sanatate amenintand personalul ca ori se vaccineaza , ori scoate bani din buzunar pentru teste , ori va fi demis ! Sunt 50.000 de cadre medicale nevaccinate in acest moment. Ce se va intampla daca si numai 10.000 de salariati vor refuza vaccinarea? Se poate descurca sistemul fara ei ? (…) Ce este mai grav acum: sa ramai fara personal medical sau sa presupui ca personalul medical nevaccinat ar pune in pericol pacientii? Ultima varianta este exclusa in situatia de azi din urmatoarele considerente: personalul medical nevaccinat lucreaza in echipament de protectie si este si mai precaut tocmai pt ca stie ca e nevaccinat; personalul medical nevaccinat lucreaza cu pacienti deja infectati Covid”, transmite sindicalistul.
Pe 23 septembrie premierul României, Florin Cîțu, acum demis, se situa împotriva vaccinării obligatorii:
“Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă pentru stoparea pandemiei. Ce facem cu cei care nu doresc să se vaccineze, dacă sunt medici sau cadre didactice? Dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze?Suntem în mijlocul unei pandemii, nu putem – aici trebuie să fim foarte atenţi – să discutăm despre desfacerea contractului de muncă unui cadrului medical când avem nevoie de medici ca să ne luptăm cu pandemia.”, declara acesta.
You must be logged in to post a comment Login