Guvernul a decis ridicarea stării de alertă începând cu data de 9 martie. Astfel majoritatea restricțiilor au dispărut. Totuși unele încă sunt în vigoare. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a explicat noile reguli de funcționare pentru școli
Alexandru Rafila, a declarat că în cazul în care mai mulţi copii dintr-o clasă sau grupă se vor infecta cu SARS-CoV-2, Inspectoratul Școlar şi Direcţia de Sănătate Publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.
“Este aceeaşi situaţie pe care o avem descrisă și pentru alte boli infecţioase, nu doar pentru infecţia cu noul coronavirus. În funcţie de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga şcoală. (…) Copiii bolnavi izolaţi, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul şcolar împreună cu Direcţia de sănătate publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende”, a explicat ministrul.
Dacă apar simptome de îmbolnăvire, ministrul sănătății recomandă testarea la medicul de familie sau la un centru de evaluare și tratament. Părinții nu ar trebui să trimită copiii la școală , dar nu există vreo obligație legală în acest sens.
Cum Comitetul Național pentru Situații de Urgență a abrogat procedurile de carantină/ izolare, Rafila apelează la … bunul simț al oamenilor.
“Izolarea unei persoane simptomatice e normală și aceeași recomandare o avem și pentru gripă. Izolarea nu mai e dublată de control, asta nu înseamnă că trebuie să împrăștiem virusul. Dacă o persoană este declarată pozitivă automat se izolează și primește concediu de la medicul de familie sau de la spital. Să respecți izolarea… nu trebuie să vină cineva să te verifice, e o măsură de bun simț”, a încheiat Rafila.
You must be logged in to post a comment Login