Registrul Auto Român informează șoferii să nu folosească anvelopele all season iarna, deoarece acestea nu omologate pentru sezonul rece. Astfel, RAR precizează că, odată cu apropierea sezonului rece, șoferii trebui să-și doteze mașinile cu anvelope care să aibă inscripţionate pe ele literele „M”, de la „mud” – (n. trad. – noroi), şi „S”, de la „snow” (zăpadă).
Registrul Auto Român subliniază că anvelopele all season – cauciuri folosite pentru toate anotimpurile – sunt acceptate, dar nu iarna.
“Textul Ordonanţei Guvernului nr.5/2011, prin care se modifică Ordonanţa Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S.
Anvelopele de iarnă sunt cele care respectă şi sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz.
Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.
Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.
Menţionăm însa că din punct de vedere tehnic anvelopa all-season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă ca a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată.” se arată într-un comunicat de presă emis de RAR.
Șoferii ce nu respectă această lege pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, dar și 9 până la 20 de puncte de amendă. Mai mult, există posibilitatea ridicării certificatului de înmatriculare a maşinii.
You must be logged in to post a comment Login