Foto și video: Facebook/Guvernul României
Premierul Florin Cîțu a avut astăzi o întâlnire cu cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței. Această întrevedere a venit în urma scandalului care a izbucnit în urma creșterilor la facturile pentru utilități, care ar aduce scumpiri și la prețul alimentelor. Printre aceste scumpiri preconizate, ar fi și creșterea prețurilor la produsele de panificație, în special la pâine.
Florin Cîțu l-a acuzat de dezinteres pe președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, nimeni altul decât rivalul său la postul de președinte al PNL. Cîțu a susținut într-o declarație de presă făcută publică pe pagina de Facebook a Guvernului că Orban nu a aderat la ideea sa de a convoca o sesiune extraordinare în Parlament, pentru adoptarea legii pentru protecția consumatorului vulnerabil. Alte acuze ale premierului s-au îndreptat și spre Anca Dragu, președintele Senatului.
,,Toată vara am discutat despre prețurile la energie. Nimeni din Parlament, niciun președinte din Parlament, nici președintele Camerei Deputaților, nici președintele Senatului nu au venit să convoace o sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege. A trebuit să vin tot eu să spun că vom trimite amendamente și să grăbim această lege.
Vrem să ne asigurăm că nu se transferă problemele și costurile către consumatorul final, iar cei care încearcă să speculeze această situație, atunci să suporte consecințele. În același timp, este nevoie de un plan pe termen mediu și lung prin care să asigurăm independența energetică a României, pentru că nu va fi acesta singurul episod, atunci când avem atât de multe resurse”, a spus Florin Cîțu.
În același timp, premierul a avut și un mesaj pentru companiile din domeniul energiei. El a avertizat marile companii că nu trebuie să profite de pe urma unei situații conjuncturale defavorabile consumatorului final. ,,Reforma companiilor de stat a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Eu când am vorbit despre reforma companiilor de stat am fost foarte clar: ineficiențele nu vreau să fie transferate asupra consumatorului. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii, din acest motiv am chemat și ANPC-ul aici, la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă și găsim așa ceva vom lua cele mai dure măsuri. Acesta este mesjaul meu foarte clar. Nu vreau ca nimeni dintre companii să profite de această situație să își umfle profiturile pe o situație conjuncturală. Avem legea consumatorului vulnerabil. E o lege de prin 2012, care a tot fost împinsă și niciun Guvern până la acesta nu a avut curajul să-și asume legea. Azi am văzut că sunt tot felul de curajoși care apar din toate partidele cu soluții. E o lege din 2012 și nu a fost luată în calcul”, a mai spus Florin Cîțu.
Explozia de prețuri la facturile la energie a atins apogeul în urma cu doar câteva zile, când o familie din Alba Iulia a primit în acest sfârşit o factură de 27.808 lei! După discuțiile iscate, compania care a emis factura a susținut că este vorba despre o eroare a sistemului său. ,,Electrica Furnizare informează cu privire la cazul clientului din Alba Iulia, care a primit o factură în valoare de 27.808,13 lei, ca urmare a unei anomalii pe lanţul de facturare şi în sistemul informatic. Electrica Furnizare precizează că factura menţionată în cadrul articolelor de presă este o factură cu caracter de regularizare, emisă în baza citirii efectuate de către operatorul de distribuţie zonal. Din cauza unei anomalii pe lanţul de facturare şi în sistemul informatic, factura în cauză a fost transmisă automat, în mod eronat, către client”, a informat compania.
You must be logged in to post a comment Login