Un articol de Mădălina–Ionela Cimpoae – blogger iubescpsihologia.com
Recunoștința este o stare de fericire interioară, în care sufletul nostru simte mulțumire față de anumite aspecte pozitive întâlnite pe drumul existenței umane.
Recunoștința presupune manifestarea unei emoții sincere de mulțumire față de ceea ce ne-a dăruit viața, față de Dumnezeu (Univers), de oamenii care sunt alături de noi în această călătorie a sufletului pe Pământ, față de toate momentele în care omul a reușit să treacă peste dificultăți, provocări, peste durere și traumă.
Puterea recunoștinței este cunoscută din cele mai vechi timpuri, de când oamenii ofereau ofrande în semn de mulțumire față de zei și poate din timpuri și mai străvechi de atât.
Această stare de gratitudine aduce un impact pozitiv în viețile noastre având in vedere foarte multe aspecte.
Atunci când simțim recunoștință, indiferent de cauză, atragem energii puternice, pozitive de la Univers. În interiorul organismului nostru sunt secretați anumiți hormoni cum ar fi serotonina, după cum o știm cu toții drept ,,hormonul fericirii”, iar stresul se reduce considerabil. Devenim totodată mai îngăduitori, mai calmi, ne aflăm în armonie cu Universul și Creația, luăm decizii înțelepte, stimulați totodată de valul de energie divină, armonioasă apărut ca urmare a ivirii gratitudinii.
În acele momente oneste de mulțumire pentru tot ceea ce există și ne bucură sufletele, reușim să ne schimbam atitudinea și perspectiva asupra a tot ceea ce ne înconjoară, asupra oamenilor ce fac parte din viața noastră, sentimentele noastre față de umanitate și față de activitățile cotidiene.
De multe ori auzim tot felul de oameni care își exprimă recunoștința față de ceea ce au experimentat, dețin, față de familiile lor. Diferența dintre a spune că suntem recunoscători și a fi cu adevărat constă în emoția reală manifestată la nivel subconștient. Dacă noi doar afirmăm acest lucru, însă nu credem cu adevărat, mai putem spune că noi chiar suntem mulțumiți de ceea ce avem, că suntem recunoscători?
Oamenii au simțit nevoia să dedice o zi sărbătoririi gratitudinii. (21 septembrie) Măcar în această zi să le spunem sufletelor dragi cât suntem de recunoscători pentru faptul că sunt o parte importantă din viața noastră, că-i prețuim deoarece putem împărtăși cu ei atât de multă iubire, sprijin, încredere.
Sunt multe căi prin care putem vedea existenta noastră ca pe o binecuvântare.
De multe ori nu apreciem ce avem, supraestimam impactul lucrurilor care nu se desfășoară exact după planurile pe care ni le facem, acele momente în care viața ne ia prin surprindere și cerem cu durere Universului să se facă dreptate, spunem că nu este corect ceea ce se întâmplă, iar uneori o facem pentru lucruri cu adevărat nesemnificative.
Cum putem să apreciem ce avem deja în fața noastră?
Sunt multe răspunsuri: Iubirea, acele momente de contemplare a naturii atunci când ieșim la o plimbare, când ne delectăm cu peisaje parcă desprinse din Eden, atunci când putem asigura viitorul familiei noastre, diminuarea grijilor.
Putem fi recunoscători că avem cu ce să ne hrănim, unde să dormim, un acoperiș deasupra capului care să ne protejeze și să ne adăpostească, suntem sănătoși, în viață, putem merge, vorbi, vedea, auzi, simți. Ne putem exprima dragostea, compasiunea. Putem face alegeri.
Cum exersam recunostinta?
Sunt multe exerciții, iar unul care m-a ajutat pe mine atunci când simțeam că mi se cuvine totul, uitam să apreciez faptul că trăiesc și sunt sănătoasă, am alături de mine oameni minunați care mă susțin este cel realizat prin scris. În fiecare seara înainte de a ne pregăti de somn, putem face o lista cu câteva lucruri de care suntem recunoscători că s-au întâmplat în ziua respectivă sau pe care le avem în viața noastră. Fie ele lucruri, evenimente, oameni, etc.
Tu pentru ce ești recunoscător azi?
You must be logged in to post a comment Login