Connect with us

Sport

Campionatele Naționale de șah pentru juniori: emoții, bucurii și speranțe

Published

on

Un articol de Claudiu Iordache – președinte Asociația Județeană de Șah

Campionatele Naționale de șah pentru juniori și tineret, încheiate săptămâna trecută în stațiunea Mamaia, au reprezentat un triumf atât din punct de vedere organizatoric, cât și al entuziasmului participanților, reveniți după un an de repaus cauzat de pandemie. Tinerii au avut ocazia de a profita la maximum de abilitățile lor, de a se bucura de victorie și, uneori, de a experimenta durerea înfrângerii, dar și oportunitatea de a contribui la efortul colectiv al cluburilor în lupta pentru supremație.

Bineînțeles, având în vedere vârsta participanților, pentru mulți aceste competiții înseamnă și distracție. De altfel, un lucru important de care ar trebui să aibă grijă atât antrenorii cât și părinții este ca aceste activități șahiste să aducă bucurie și plăcere, în felul acesta drumul tânărului va fi întotdeauna plin de succes, atât în cariera sa profesională cât și în viața personală.

            După festivitatea de premiere, când momentele de bucurie s-au încheiat, cluburile, părinții și antrenorii au postat intens pe internet, scoțând în evidență rezultatele și reușitele medaliaților, totul ilustrat cu poze din momentul primirii medaliilor și cupelor din partea organizatorilor. Freelancerul Dan Gheorghiu a scris cu mult har două cronici ample și o adăugire, în care a prezentat atât premianții cât și atmosfera care a caracterizat aceste campionate. De aceea nu văd necesar să reiau rezultatele de la fiecare grupă de vârstă, ci voi face doar câteva referiri la rece despre unii factori cu rol esențial în obținerea victoriei, mai ales la grupele de B18 și B20 pe care le-am arbitrat direct și pe scurt despre celelalte grupe pe care le-am coordonat în calitate de arbitru principal.

            Este foarte important pentru un sportiv să-și gestioneze emoțiile, deoarece de asta depinde adesea succesul său. Ca exemplu de cum nu trebuie să ne lăsăm influențați de factorii exteriori jocului propriu zis este partida băieților de 20 ani, din runda a 9-a de la blitz, dintre Alexandru Călin (Tinerii Maeștri București) cu piesele albe și Paul-Alexandru Paraschiv (CSC Ghiroda și Giarmata Vii). Jucătorul cu negru, căruia îi trebuia victoria pentru a obține medalia de bronz, a gestionat defectuos un final câștigat de turnuri și pioni, ajungând într-o poziție  de rege, turn și doi pioni contra rege, turn și pion pe același flanc. Chiar dacă acest tip de final este considerat de teorie remiză, la blitz, în situații limită de timp, partea cu avantaj material menține unele șanse de câștig, cu condiția unui joc activ și cu amenințări, punând presiune pe adversar. Incapabil să facă față tensiunii, Paul nu numai că nu a câștigat dar, debusolat total, a greșit grav și a pierdut partida. Specificitatea jocului de șah constă în faptul că este important nu numai să faci mutări geniale, dar este la fel de important să eviți o ratare pentru un rezultat favorabil. Într-un concurs, un jucător de șah mediu care urmărește partida unui campion, poate prezice aproape toate mutările. Dar acest „aproape” servește ca un zid de piatră care îl separă de campion.

            Atât în lumea șahului, cât și în activitatea școlară, campionii nu se nasc, ci devin. Este clar că cei mai buni șahiști sunt înzestrați în mod natural cu talent și calități optime pentru acest sport, cum ar fi capacitatea de a gândi strategic și de a-și suprima emoțiile. Cu cât sunt mai dificile circumstanțele în care se află un jucător experimentat, cu atât acesta se descurcă mai bine. Un exemplu ar putea fi concursul de șah rapid de la grupa de B20, în care ieșeanul George Stoleriu l-a învins în runda a patra pe marele favorit, maestrul internațional David Gavrilescu, preluând conducerea cu un punct distanță. Dar, superioritatea este determinată nu numai de un joc de bună calitate ci și de rezistența psihologică. Așa că, în cele din urmă, David, care și-a călit și perfecționat psihicul concurând la competiții de vârf, a câștigat următoarele partide, pe când George a ratat partida din runda a opta cu colegul său de la Politehnica Iași, George Albu, ocupând în final locul doi. Cu cât jucătorul de șah este mai puternic, cu atât este mai tenace, de regulă. S-a observat că un șahist de clasă, aflându-se într-o situație dificilă, rezistă cu înverșunare până la capăt și salvează adesea poziții fără speranță. 

            La grupa de B18 în afara celor trei medaliați de la șah clasic, Samuel Ghimpu (Smart Galați), Bogdan Bălan (Jocul de șah Rm. Valcea) și Cristi Coca (Smart Galați), mi-a făcut o impresie foarte bună Sebastian-Laurențiu Sarighioleanu (Logic Delta) la care am remarcat pe lângă o creștere substanțială a nivelului de joc și multă dorință de victorie, pasiune, disciplină și, nu în ultimul rând, politețe. Sunt convins că traiectoria sa va fi în continuare una ascendentă.

            David Bonciu, reprezentând clubul Juniorul Constanța, a avut o evoluție oscilantă la șah clasic, alternând unele partide bine jucate cu mutări neinspirate sau chiar gafe. Totuși, pe ansamblu el a facut un concurs bun, la blitz fiind aproape de o medalie, cu puțin noroc în ultima rundă. Se văd acumulările făcute în ultimul timp în tehnica generală a jocului, dar trebuie mai multă concentrare pe tot parcursul partidei.

            Componenta estetică a șahului nu este mai puțin importantă decât cea sportivă, altfel șahul nu ar fi clasificat drept știință și artă. Estetica șahului, în forme și măsuri specifice, trezește și dezvoltă la tinerii șahiști un sentiment de grație și o dorință de creativitate independentă. Grupa de B18 a excelat la dezlegări, obținând cele mai multe rezultate cu punctaje mari prin Cristi-Iulian Coca, David Saioc și Stefan Mario Berechet cu câte 29 puncte din 30 posibile, clasificați în această ordine prin departajarea la timp. Tot la această grupă trebuie remarcat punctajul bun obținut de constănțeanul David Bonciu cu 27,5 puncte, clasat pe locul 4 și faptul că David Saioc, ocupantul locului 2, are doar 13 ani.

            De multe ori grupa de B20 a fost rampa de lansare a celor mai talentați juniori mici. Și de data aceasta și-a încercat șansa juniorul de la ACS Pheonix Buzău, Pavel-Alexandru Nastore care a lăsat o impresie excelentă, ocupând locul 4 la șah clasic cu 5,5 puncte, după care a schimbat grupa și a câștigat titlul de campion la șah rapid la grupa sa de B14. Campion la această grupă a ieșit Ștefan Mihai de la CS Universitar Ploiești, care a profitat în partida din runda a 5-a cu principalul favorit George Stoleriu, de o gafă de final a acestuia în poziție superioară, după care nici chiar înfrângerea din runda a 8-a în fața mai tânărului Pavel Nastore nu i-a stopat drumul spre titlu. Participarea la concursurile de șah rapid și blitz a MI David Gavrilescu a rezolvat problema primului loc, valoarea și experiența acestuia fiind peste cea a colegilor săi.

Grupa de B18 a fost dominată categoric de maestrul FIDE Samuel-Timotei Ghimpu de la CS Smart Galați, care a lăsat doar o remiză, câștigând titlul cu 2 puncte avans față de locul 2. Tot el a câștigat și la șah rapid iar în concursul de blitz pe primul loc s-a clasat Ștefan Mario Berechet de la SCM Gloria Buzău.

Grupa B16 a avut patru campioni diferiți la cele patru probe: Dragos-Andrei Antonică (Smart Galați) – șah clasic, Teodor-Cosmin Nedelcu (Gloria Buzău) – șah rapid, Cristian-Ștefan Șerban (CS Universitar Ploiești) – șah blitz și Cristian-Daniel Oltean (Vados Arad) – dezlegări.

Nu am putut urmări concursul de la B14 care a avut loc într-o sală separată, participanții de la aceasstă grupă fiind și cei mai numeroși, dar analiza rezultatelor nu lasă dubii asupra câștigătorilor. Vladimir-Alexandru Cnejev (Oxygen București) a câștigat titlul la blitz cu 9 puncte din 9 posibile, același jucător clasându-se pe primul loc și la dezlegări. Despre Pavel-Alexandru Nastore, câștigătorul de la rapid, am scris mai sus, iar Andrei Filip (CSM București) este merituosul campion al categoriei în cea mai importantă probă, cea de șah clasic.

La această grupă, care face oarecum legătura între jocul copiilor și șahul adevărat, au participat și un grup de jucători constănțeni de la clubul Fianchetto. Deși majoritatea erau mai mici ca vârstă față de limita maximă permisă, au obținut rezultate meritorii, cei mai buni clasându-se în grupul celor cu 5 puncte / 9 partide, iar la blitz Eduard Cotoros s-a clasat pe un onorabil loc 7 cu 6 puncte. Nu i-am putut observa la acest concurs, dar cunoscându-i de mult timp, aș asocia fiecăruia câte o calitate pe care o posedă în cel mai înalt grad și dacă vor ști să o exploateze pe viitor vor accede cu siguranță la râvnitele medalii: Andrei Jitea – seriozitate, Edward Cotoros – talent, Mircea Cazan – ambiție. Pe Henry Tudor nu-l cunosc, dar rezultatele foarte bune obținute în ultimul timp pot fi o promisiune pentru viitor.

Grupele de fete, coordonate din punct de vedere al arbitrajului de către IA Andrei Furcă, au avut două câștigătoare clare. La F18 Miruna-Daria Lehaci (CSM Iași 2020) a câștigat aurul în toate cele patru probe, iar la F20 Andreea Cristina Năstase (Clubul Central de șah București) a reușit performanța de a deveni triplă campioană la șah clasic, rapid și blitz. Câte două reușite au mai avut la F16 Ema Obadă (CSM Iași 2020), campioană la rapid și blitz și Lia-Alexandra Maria (Dinamo București) la clasic și rapid.

Din Constanța, rezultate foarte bune au obținut Maria Criveanu (Fianchetto), locul 2 la blitz și Maria Anghel (Palatul Copiilor), locul 3 la rapid. De altfel Maria Anghel nu a ratat în niciun an cucerirea măcar a unei medalii la aceste campionate, încă de la vârsta de 8 ani, cu excepția anului trecut când nu s-au desfășurat din motive de pandemie. Pe lângă această medalie ea a obținut și două locuri patru la șah clasic și blitz, care o mențin în elita acestei grupe din care fac parte jucătoare extraordinar de puternice, unele componente ale lotului național de senioare. Și Maria Criveanu își adaugă a doua medalie la naționale, după cea de la dezlegări de pe vremea când avea 10 ani.

Trecând de la rezultatele sportive la cele organizatorice trebuie să remarc trei factori care au contribuit la calificativul de excelență dat de majoritatea participanților condițiilor generale de la aceste campionate:  hotelul, sălile de joc și măsurile sanitare impuse de organizatori.

Se pare că jocul merge în mod constant dincolo de tabla de șah, devine viața însăși. Pentru că secretul dragostei pentru șah constă în faptul că le oferă oamenilor atât bucuria comunicării, cât și entuziasmul jocului.

Claudiu Iordache

Sursă foto: Live.ro

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local