Asociații. Fundații. Institute. Ligi. Coaliții. Federații.
Ce au acestea în comun?
Toate sunt ONG-uri sau organizații neguvernamentale.
În prezent, în România, sunt înregistrate aproximativ 90.000 de astfel de organizații, care activează în domenii dintre cele mai diverse.
De la acei „watchdogs” sau „câini de supraveghere”, la grupurile de sprijin sau de „advocacy”; de la campanii internaționale finanțate de mari corporații, la comunități regionale sau locale fondate de localnici; de la cele mai bine subvenționate, la cele care nu pot supraviețui fără donații sau alte forme de strângeri de fonduri; de la cele consacrate, la cele a căror durată de viață este relativ mică; de la cele care dezvoltă activități de economie socială, la cele care se concentrează exclusiv pe acțiuni umanitare, sectorul ONG-urilor face parte din peisajul democratic.
Comparativ cu democrațiile mai vechi din Europa, România se situează pe un loc inferior atunci când vine vorba de implicarea civică, procentul adesea menționat fiind de aproximativ 10% raportat la populația adultă.
În plus, aproximativ 39% dintre români cred în puterea de influență pozitivă a ONG-urilor din România pentru a combate sărăcia, corupția și inegalitatea în toate formele lor.
Cât de robust este sau nu este activismul în România? Cât de mult promovează ONG-urile valorile libertății, egalității și justiției în inițiativele lor? Cât de mult sprijină acestea democrația?
Încercăm să răspundem la toate aceste întrebări și să înțelegem latura civică a României prin seria de podcasturi POD N’GO.
You must be logged in to post a comment Login