La o zi după ce patru explozii accidentale au devastat o tabără militară și cartierele din împrejurimi în oraşul Bata din Guineea Ecuatorială, numărul victimelor a crescut la 98 de morţi şi 615 răniţi, transmite AFP, citat de Agerpres.
Trei copii în vârstă de 3, respectiv 4 ani, au fost scoşi în viaţă de sub ruine şi transportaţi la spital, potrivit TVGE, televiziune de stat aflată în subordinea ministerului informaţiei.
Preşedintele Teodoro Obiang Nguema (78 de ani), care conduce cu o mână de fier această ţară de mici dimensiuni din Africa Centrală de aproape 42 de ani, i-a acuzat pe fermierii din apropierea taberei că au scăpat de sub control arderile miriştilor, dar a criticat şi neglijenţa militarilor însărcinaţi cu supravegherea arsenalului din tabăra militară Nkoa Ntoma din Bata, capitala economică a ţării.
Exploziile foarte puternice, care au avut loc la intervale destul de lungi în cursul după-amiezii, au devastat literalmente clădirile taberei în care se aflau militari din forţele speciale şi jandarmi, precum şi familiile acestora.
Totodată, exploziile au distrus, iar în unele cazuri au ras, nenumărate case din cartierele aflate în apropiere.
În noaptea de duminică spre luni clădirile au continuat să ardă şi încă se mai puteau auzi, din când în când, detonări de intensitate slabă.
Bilanţul victimelor a fost anunţat luni seara, pe Twitter, de vicepreşedintele responsabil cu apărarea şi securitatea, Teodoro Nguema Obiang Mangue, fiul preşedintelui ţării.
“Oraşul Bata a fost victima unui accident cauzat de neglijenţa unităţii responsabile cu paza depozitelor de dinamită, explozivi şi muniţii care au luat foc ca urmare a arderilor de pe câmpuri de către fermieri, care în cele din urmă au provocat detonarea în lanţ a acestor depozite”, a detaliat într-un comunicat de presă şeful statului.
Oraşul Bata are aproximativ 800.000 de locuitori, iar populaţiei acestui mic stat bogat în petrol şi gaze, dar unde marea majoritate trăieşte sub pragul sărăciei, este de aproximativ 1.4 milioane de locuitori.
Preşedintele Obiang a ordonat o anchetă şi “a făcut apel la comunitatea internaţională pentru a sprijini Guineea Ecuatorială”.
Guineea Ecuatorială este una dintre cele mai închise ţări din Africa şi chiar din lume.
Guineea Ecuatorială a devenit independentă în 12 octombrie 1968, primind această independență de la Spania.
De atunci, țara a avut doi conducători: Francisco Macías Nguema, fostul primar al orașului Mongomo sub sistemul spaniol de guvernământ colonial și nepotul său Teodoro Obiang Nguema Mbasogo care cu ajutorul unei lovituri de stat și-a executat unchiul și conduce statul din 1979.
Regimul lui Teodoro Obiang Nguema este acuzat în mod regulat de încălcări ale drepturilor omului de către adversari, dar şi de către organizaţii internaţionale.
You must be logged in to post a comment Login