Connect with us

Economie

Studiu: dificultăți și perspective ale finanțării IMM-urilor din Republica Moldova.

Published

on

Sursa foto: m.radiochisinau.md

Institutul Național de Cercetări Economice din Republica Moldova a realizat un studiu prin care prezintă câteva dintre dificultățile și perspectivele care țin de finanțarea micilor întreprinzători de peste Prut.

În vederea evaluării accesului IMM-urilor la resurse financiare pe plan internațional au fost analizați indicatorii respectivi din clasamente internaționale: SME Policy Index (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), Global Competitiveness Report (Forumul Economic Mondial), Doing Business (Banca Mondială), și Enterprise Survey (Fundația Heritage).

În SME Policy index, la pilonul Accesul IMM-urilor la Finanțare Republica Moldova deține locul 3 din țările Parteneriatului Estic (PaE) incluse în raport, cu un scor de 3,61 (din max. 5), depășind ușor media țărilor PaE (3.57) și este cu 0,21 mai mult decât în raportul precedent din anul 2016.

t. Gradul de acces la finanțare a întreprinderilor în Republica Moldova se oglindește prin pilonul Sistemul financiar în clasamentul internațional Global Competitiveness Report. Conform raportului din anii 2015/’16 – 2019, la pilonul Sistemul financiar Republica Moldova a coborât în clasament cu 9 poziții, ocupând locul 124 în 2019. Cu toate că țara a urcat în clasament cu 4 poziții în comparație cu anul precedent, situația nu s-a schimbat esențial, Republica Moldova fiind plasată pe ultimele locuri în clasament.

Doing Business [8] reprezintă un alt clasament internațional utilizat pentru evaluarea factorului Accesul la resurse financiare, în special indicatorul Obținerea creditelor. Acest indicator acoperă două aspecte ale accesului la finanțare: funcționalitatea sistemului de raportare creditară și eficacitatea legislației privind garanțiile și falimentul în facilitarea creditării. Cu toate că scorul de progres al Republicii Moldova la indicatorul Obținerea creditelor pe parcursul anilor 2015-2019 a rămas la același nivel – 70, se observă o dinamică negativă a plasării țării în clasamentul internațional. Astfel, în perioada analizată, Republica Moldova a coborât cu 20 poziții, plasându-se pe locul 48 din 190 țări în 2019.

Conform Enterprise Survey 2019, 10,4% din companii-respondente au menționat accesul la resurse financiare drept cel mai mare obstacol, fiind în Topul 5 celor mai mari obstacole ale mediului de afaceri. De menționat că în structura eșantionului IMM-urile au constituit 77,5% din respondenți. Valorile indicatorilor analizați atestă că în Republica Moldova situația este inferioară decât în mediu în Europa și Asia Centrală. Ponderea creditelor, care necesită garanții în țară constituie 90,4% fiind cu 17,6 p.p. mai mult decât în mediu în Europa și Asia Centrală, iar valoarea garanțiilor necesare pentru un credit – cu 45 p.p. mai mult, constituind 221,2% din suma creditului.

Studiul îl puteți accesa în întregime aici.

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local