Connect with us

Actual

2021, al cincilea an consecutiv de alocare a două procente din PIB pentru Apărare

Published

on

Sursa foto: ziarulunirea.ro

Proiectul de buget pentru anul 2021 prevede pentru Ministerul Apărării Naționale alocarea a 2.04% din PIB, la care se adaugă credite de angajament.

Bugetul va acoperi asigura cheltuielile administrative, cele de funcționare, dar şi pentru învățământul militar, pentru investiții, modernizări, şi pentru susținerea luptei împotriva pandemiei COVID-19 şi pentru campania națională de vaccinare.

Angajamentul privind investițiile pentru apărare adoptat la nivelul Alianței prevede, pe lângă un prag minim de 2% din PIB pentru apărare, o alocare de cel puțin 20% din buget pentru echipamente majore. 2021 este al şaselea an în care România depăşeşte acest prag, procentul pentru 2021 fiind de 23.6%.

Acordul politic național facilitat de Preşedintele României, prin care s-a stabilit, începând cu 2017, o perioadă de minimum 10 ani în care bugetul Armatei României va fi cel puțin la nivelul de două procente din PIB, convenit la nivelul Alinaței Nord-Atlantice, a permis demararea unui ambițios program de înzestrare şi de consolidare a capabilităților de apărare ale țării noastre. Investim în echipamente moderne, în tehnică de ultimă generație, în infrastructură la nivelul standardelor NATO.

Ministerul Apărării Naționale a susținut şi susține continuu implicarea industriei din România în realizarea capabilităților militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceştia au capacitatea necesară, cât şi prin transferul tehnologic şi realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea şi know-how-ul necesare, în cooperare cu producători consacrați la nivel internațional.

Acest demers are în vedere realizarea obiectivelor privind protejarea intereselor naționale de apărare, inclusiv a intereselor esențiale ale siguranței naționale şi asigurarea securității aprovizionării prin realizarea, pe teritoriul național, a capacităților industriale care să asigure atât fabricarea şi menținerea în stare operațională a tehnicii şi echipamentelor achiziționate, cât şi multiplicarea capabilităților militare prin fabricarea de noi echipamente în situații de criză sau război.

Comunicatul integral al MApN îl puteți citi aici.

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local