Pandemia de coronavirus s-ar putea să ni se pară o floare la ureche. Specialiștii avertizează că următorul virus care ar putea pune lumea în pericol se numește Nipah, a fost descoperit prima dată în Malaezia și este prezent în fecalele liliecilor.
Mortalitatea cauzată de acest virus poate atinge și 75%, în funcție de locația focarului, împotriva lui nu există un vaccin.
Virusul Nipah se află pe lista scurtă publicată de OMS a patogenilor care pot să provoace crize de sănătate publică.
În funcție de această listă oamenii de știință să își poată prioritiza studiile și finanțarea acestora.
Virusul are o incubație foarte lungă (chiar și de 45 de zile), ceea ce reprezintă o largă oportunitate pentru o gazdă infectată, care să nu știe că este bolnavă, să împrăștie boala.
Virusul se transmite de la liliecii care stau atârnați în copaci la oamenii care își amplasează piețele, casele, locurile de muncă sub aceștia. Se știe acum că liliecii sunt sursa pentru mai multe boli grave: Nipah, Covid-19, dar și Ebola și Sars.
Impactul nostru asupra climei și a habitatelor sălbatice, urbanizarea excesivă, suprapopularea sau comerțul global, au creionat scenariul ideal pentru mai multe pandemii viitoare, iar apariția virusului Nipah nu face notă discordantă.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că incendiile de pădure și seceta au dislocat liliecii din arealul lor natural și au fost forțați să se mute către copacii cu fructe din fermele unde erau crescuți porci.
Între 2001 și 2011 au izbucnit 11 focare de Nipah în Bangladesh, din 196 de persoane infectate, 150 au murit.
Virusul a fost descoperit prima oară în 1998, în Malaezia.
Sursă foto: news-medical.net
You must be logged in to post a comment Login