Connect with us

Sănătate

Doar 15% dintre Români declară că refuză să se vaccineze

Published

on

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, România a atins astăzi cifra de 167.612 persoane vaccinate.

România se pregătește de startul fazei a II-a de vaccinare, care de exemplu în județul Constanța va debuta vineri .

Datele unui studiu realizat de iSense Solutions arată că românii nu se vor înghesui prea curând la cozi pentru a se vaccina. Românul de rând este încă reticent și alege varianta de a mai aștepta, câteva luni sau chiar un an sau doi până la a se imuniza. (27% dintre români de la oraș nu au luat încă o decizie în ceea ce privește vaccinarea, în timp ce 85% şi-ar dori să mai aştepte o perioadă pentru a se convinge că vaccinul este eficient sau sigur – dintre aceștia 26% ar aștepta cel puțin un an.) Vestea bună este că doar un procent mic, de doar 15%, declară că refuză să se vaccineze.

Astfel, România pare a avea șanse mici pe teren scurt de a reveni la o viață normală, dar poate ajunge la un grad ridicat de vaccinare până la finele anului.

Între timp studiile privind SARS-CoV-2 sunt la capete extreme. Unii cercetători americani au detectat două variante noi de SARS-CoV-2 care ar putea fi mai contagioase şi care se comportă similar cu tulpina britanică, potrivit concluziilor unui studiu preliminar publicat miercuri care relevă că una dintre aceste mutaţii este dominantă în capitala statului Ohio. În schimb un alt studiu, tot din SUA, spune că virusul care provoacă boala COVID-19, ar putea deveni în cele din urmă similar unuia care cauzează răceli obişnuite, reapărând anual în mod sezonier alături de alţi agenţi patogeni din familia coronavirusului care provoacă simptome uşoare, estimează un studiu realizat în SUA şi publicat săptămâna această, potrivit DPA.

Acest lucru se va întâmpla, însă, doar atunci când noul coronavirus va deveni endemic, momentul în care se va răspândi printre comunităţile umane într-un mod care nu provoacă în mod obişnuit focare importante sau îmbolnăviri grave, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea Emory din Georgia şi de la Penn State Universitaty.

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local