Comunicat de presă – Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă
Aşa cum se cunoaşte deja, în data de 6 aprilie 2023, Adunarea Generală a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă a ales o nouă conducere, care din păcate, însă, nici în momentul de faţă nu îşi poate desfăşura activitatea, cele mai mare pericol fiind reprezentat de participarea echipei naţionale U20 la Campionatul Mondial care va începe în acest weekend.
Pentru a ajunge la esenţa problemei, să ne întoarcem puţin în timp. Pe data de 15 septembrie 2022, cu ocazia Adunării Generale, Alexandru Hălăucă s-a reales preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, aceasta cu încălcarea prevederilor statutare, prin interzicerea, fără temei, a dreptului la vot pentru 13 cluburi afiliate, şi cu activitate competiţională. La iniţiativa Ministrului Sportului(acum Agenţia Naţională pentru Sport), hotărârile Adunării Generale au fost anulate. Astfel, s-a organizat o nouă Adunare Generală, coordonată de Ministerul Sportului, şi desigur, respectându-se regulamentele în vigoare, cluburile au decis altfel.
Mai mult chiar, începând cu data de 6 septembrie 2023, Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă (IIHF) recunoaşte legitimitatea noii conduceri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, cât şi persoanele care fac parte din conducerea acesteia.
Din păcate normalitatea nu a fost statutară, mai mult chiar, atât fostul preşedinte, Alexandru Hălăucă, cât şi fostul secretar general, Alexandru Nistor, împreună cu sprijinul angajaţilor din cadrul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă duc o luptă absurdă (peste 20 de procese în derulare, majoritatea câştigate pe fond, câteva chiar definitiv), şi ceea ce este mai tragic, acesta poate avea repercusiuni grave asupra hocheiului, dar şi sportului românesc în general.
În acest weekend se va da startul în Campionatul Mondial, categoria de vârstă U20, la care România este una dintre participante. Pentru a pregăti această participare, nu doar că nu şi-au adus contribuţia, dar mai mult, Alexandru Hălăucă, Alexandru Nistor şi angajaţii Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, au pus beţe în roate când a fost vorba de organizarea unui cantonament. Noua conducere care deocamdată nu are acces, aşa cum ar fi normal, la bugetul federaţiei, şi aceasta din cauza proceselor, a depus eforturi, şi din sponsorizări a asigurat echipelor naţionale de juniori U18 şi U20, ca şi echipei naţionale de seniori, trei respectiv două stagii de pregătire, în care au avut loc şi partide de verificare.
Pentru ca totul să decurgă normal, conducerea aleasă prin vot, a solicitat echipamentul necesar, dar de fiecare dată aceste solicitări au fost tratate cu ignoranţă. Situaţia devine mai gravă acum, căci este vorba de prezenţa la Campionatul Mondial. Fosta conducere, Alexandru Hălăucă, Alexandru Nistor care desigur încă exercită presiuni asupra angajaţilor FRGH, în loc să se gândească la binele hocheiului românesc, continuă să-şi urmărească propriul interes. Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă, din patru în patru ani, în mod gratuit, distribuie echipamente oficiale, dar în momentul de faţă, aceste echipamente au devenit o armă cu care în mod egoist fosta conducere îşi urmăreşte scopul, care de fapt nu va duce decât la o palmă nemeritată pe obrazul hocheiului, şi implicit, al sportului românesc.
Doar câteva zile ne mai despart de primul meci din cadrul Campionatului Mondial U20. Iar echipa naţională a României nu poate beneficia de echipamentul oficial. Acesta este modul în care fosta conducere a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, inclusiv angajaţii plătiţi pentru aceasta, îşi arată ‘interesul’ pentru binele hocheiului românesc. Altfel spus, România riscă umilinţa de a fi retrogradată prin neprezentare, şi poate mai grav, excluderea din competiţiile organizate de Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă. Pe lângă aceasta întregul sport românesc ar avea de suferit, într-o perioadă în care se fac eforturi deosebite de către cei care doresc să obţină performanţe şi nu să gestioneze o federaţie sportivă în mod egoist. Eforturile depuse pentru ca România să fie prezentă în mod demn la Campionatul Mondial U20, s-ar putea nărui, iar acest lucru ar trebui să-l înţeleagă domnii Alexandru Hălăucă şi Alexandru Nistor dacă le pasă cu adevărat de hocheiul românesc.
Pe lângă eforturile de natură financiară sau sportivă, conducerea Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, votată de drept, reprezentată prin preşedintele Nagy Attila-Ferenc a făcut demersuri şi către doamna preşedinte a Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă. Sperăm ca aceste demersuri să se concretizeze într-o decizie prin care echipa naţională a României U20 să poată onora participarea la Campionatul Mondial şi să o facă cu demnitate.
Dorim să menţionăm, de asemenea, că din data de 8 aprilie 2023, toate activităţile hocheistice din România sunt organizate în mod voluntar de noua conducere, nicio persoană nefiind remunerată pentru munca depusă. în cadrul acestor activităţi se înscriu organizarea Campionatelor Naţionale de Seniori şi Senioare, campionate rezervate juniorilor pe categorii de vârstă (U20-3 echipe, U17-9 echipe, U15-12 echipe, U13-11 echipe. Mai multe detalii găsiţi pe www.frhg.ro).
Referitor la vechea conducere, care se prezintă în faţa unor instituţii ca fiind activă, în acest sezon nu poate prezenta nicio activitate pe care să o fi organizat.
Nagy Attila-Ferenc
Preşedinte FRHG
You must be logged in to post a comment Login