Connect with us

Actual

162 de ani de la unirea Principatelor Române

Published

on

Sursa foto: ambasador.ro

La 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cunoscut și sub numele de Mica Unire, evenimentul a fost primul pas important al statului național unitar român. Procesul unirii a început cu 11 ani în urmă, în 1848, și s-a bazat pe o puternică apropiere economică și politică ale celor două țări. Evenimentul premergător a fost că în anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Poarta și Imperiul Țarist obligau Principatele să aibă doi conducători, fără a menționa că aceștia trebuie să fie două persoane diferite. Așadar, printr-un artificiu legal, la 5 ianuarie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domnitor al Moldovei ca reprezentant al Partidei Naționale, iar ulterior, în urma unei adunări ad-hoc, a fost propus și la domnia Țării Românești de către deputatul Vasile Boerescu. Acest fapt s-a întâmplat la 24 ianuarie 1859 când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Țării Românești, propunerea lui Boerescu fiind acceptată în unanimitate.

Astfel Marile Puteri au fost puse în fața faptului împlinit. Poarta Otomană și Imperiul Austriac au contestat acest fapt, considerându-l o încălcare a Convenției din 1858 de la Paris. Însă Convenția nu stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.

În 1862, Alexandru Ioan Cuza a unit Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică și, după înlăturarea sa de la putere în 1866, în urma unei lovituri de stat, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția de la 1866, Principatele Unite se numesc oficial România, iar mai târziu, la 1 decembrie 1918, s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România, creându-se statul național unitar român, indivizibilitate care a rezistat până la 30 iunie 1940, ca urmare a ultimatumului dat de URSS, rezultat al Pactului Ribbentrop-Molotov.

Trending

Copyright © 2020 - 2022 Impact Local